top of page
Ara
  • Seçkin AYDIN

"Scattered Stories"

Güncelleme tarihi: 15 Kas 2023

“Scattered Stories” 2016-2023 “Dağılmış Öyküler” 2016-2023, (Türkçe içim aşağı ininiz)


Charlie Hebdo cartoon magazine, in 2016, relying on the ambiguity of the ambiguous region between hate speech and freedom of expression, drew a cartoon targeting the three-year-old baby who died as a result of the overturning of a refugee boat, saying, "If Alan Kurdi had not died, he would have been a molester when he grew up." Against this chauvinist discourse, I responded with the language of art by arguing that if Alan Kurdi had not died, he would have been a good lover, a good student, a good teacher, a good worker, a good dancer or a good father.


The human silhouettes in this work consist of the shoes of people whose stories are scattered or interrupted. Some of these shoes were collected from the demolition in Diyarbakir/Sur, while others were found among the remains of refugees washed ashore on Turkey's Aegean coast.

The work is dedicated, in the person of Alan Kurdi, to all children who are the most vulnerable to ecological and social disasters.


This work was shown in Romania in 2016, at the Ukraine Odessa Biennale in 2017 and Dresden Ostrale Biennial in 2023.



------------------------------------0-------------------------------


“Dağılmış Öyküler” 2016-2023

Charlie Hebdo karikatür dergisi, 2016 yılında, nefret söylemi ile ifade özgürlüğü arasındaki muğlak bölgenin belirsizliğine güvenerek, mülteci botunun devrilmesi sonucu hayatını kaybeden üç yaşındaki bebeği hedef alarak “Alan Kurdi ölmeseydi büyüyünce tacizci olacaktı” diyerek bir karikatür çizdi. Ben de, bu şovenist söyleme karşı, sanatın diliyle cevap vererek Alan Kurdi ölmeseydi iyi bir aşık, iyi bir öğrenci, iyi bir öğretmen, iyi bir işçi, iyi bir dansçı veya iyi bir baba olabilirdi diyerek “Dağılmış Öyküler” başlıklı çalışmayı yaptım.


Çalışmadaki insan siluetleri, hikayeleri dağılan ya da kesintiye uğrayan insanların ayakkabılarından oluşmaktadır. Bu ayakkabılardan bazıları, Diyarbakır/Sur'daki yıkımdan toplanmış, diğerleri ise Türkiye'nin Ege kıyılarında kıyıya vuran mültecilerin kalıntıları arasında bulunmuş.

Bu çalışma, Alan Kurdi şahsında ekolojik ve toplumsal felaketlerin en savunmasızı olan tüm çocuklara ithaf edilmiştir.


Bu çalışma, 2016 yılında Romanya'da bir kişisel sergimde ve 2017 yılında Ukrayna Odessa Bienali'nde ve 2023'te Dresden Ostrale Bienalinde sergilendi.




140 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page