"Phantom Syndorome of Things and Oxymoronic Repair of Growth" 2017
- Seçkin AYDIN
- 23 Oca 2022
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 gün önce
"Eşyanın Fantom Sendromu ve Büyümenin Oksimoronik Onarımı" 2017. (Türkçe İçin aşağı ininiz)
Phantom Syndrome
The phantom or ghost limb is the sensation that a severed or missing limb is still attached. An amputee may vividly feel that the phantom is still part of their body. Suppressed memories residing in the phantom limb may potentially explain the sensations that persist after amputation. This syndrome can cause intense physical pain and deep psychological trauma.
I was born on the banks of the Tigris River — in Northern Mesopotamia.I grew up here, studying art at Dicle University, a school named after this very river and situated along its banks. I later taught there. Today, I continue teaching — this time in another city called Batman, still alongside the Tigris.
This is also an oil city — home to the wells of powerful national and international oil companies. The university lies outside the city, right next to the river. I live in a house built atop the ruins of the Mesolithic and Neolithic periods, in a land where civilization first began to bloom.
On one side are my semi-nomadic neighbors — families who still live seasonally in tents, not yet settled into permanent homes. On the other side is the university — an institution whose name is rooted in the word “universal” — where I hope to pass on universal values to new generations through art and science.
Some of my students are the children of these nomadic families.They cross rivers, hills, and steppes — sometimes through snow and rain, sometimes under the scorching sun. Still living without permanent homes, they arrive at the university in pursuit of knowledge and creative expression in the name of universal ideals.
Just south of the river stood Hasankeyf, a town where life had continued uninterrupted for nearly 12,000 years — from the Neolithic Age until just a few years ago.
In the name of progress, growth, and development, a dam was built over the site of this ancient town to supply electricity for modern cities and factories.
The entire town — along with the surrounding ecosystem — was submerged beneath the waters of the dam.
Larger, supposedly "modern" homes were built for those who were displaced.
But UNESCO’s so-called “outstanding universal values” were not enough to save Hasankeyf.
Some of my students come from that town. When I speak to them about civilization and universal values, I doubt my words carry much weight.
The forced displacement of the inhabitants of one of humanity’s earliest permanent settlements raises painful questions:
What is a home?
What does it mean to be domesticated?
What does it mean to be cast out of your home?
What does it mean to be homeless?
What does it mean to be modern?
What does it mean to be primitive?
Is living in a cave primitive?
Or is drowning an ancient town beneath a modern dam what we call civilization?
In my work titled “The Phantom Syndrome of Things and the Oxymoronic Repair of Growth,”I used a porcelain teapot, produced in a modern factory powered by electricity from dams like this one.
Ironically decorated with floral patterns, I fractured the teapot — broke its wholeness in order to enlarge it.
Then I kneaded clay collected from the lands around Hasankeyf.
I repaired the teapot by expanding it.
Yes, the teapot grew, it moved forward — just like our civilization.
But now, it is no longer functional. It can only be looked at.
Just like Hasankeyf.
Just like Hasankeyf, now a touristic cemetery where we watch the bittersweet spectacle of destruction.
Seçkin AYDIN
-----------------------------------------0-------------------------------------------
Türkçe
Fantom Sendromu / Hayalet Sendromu: Fantom / Hayalet organ, kopmuş veya eksik bir uzuvun hala takılı olduğu hissidir. Ampute, hayaletin hâlâ vücudunun bir parçası olduğunu çok güçlü bir şekilde hissedebilir. Hayalet uzuvlardaki bastırılmış anılar, amputasyondan sonra var olan hislerin nedenini potansiyel olarak açıklayabilir. Bu sendrom şiddetli fiziksel ağrıya ve psikolojik travmaya neden olabilir.
----------
Dicle nehrinin kıyısında doğdum. Orası Kuzey Mezopotamya. Ben de burada, aynı ırmağın kıyısında bulunan ve aynı ırmağın yerel adıyla anılan Dicle Üniversitesi'nde sanat okuyarak büyüdüm. Bu üniversitede ders verdim. Halen aynı ırmağın kıyısında Batman adında başka bir şehirde başka bir üniversitede çalışıyorum.
Burası aynı zamanda bir petrol şehri, uluslararası ve ulusal büyük şirketlerin petrol kuyularının bulunduğu bir şehir. Üniversite şehrin dışında, Dicle Nehri'nin hemen yanında kurulmuş. Uygarlığın yeşermeye başladığı bu topraklarda, Mezolitik ve Neolitik çağların yıkıntıları üzerine inşa edilmiş bir evde yaşıyorum. Bir yanda yerleşik hayata henüz geçmemiş mevsimsel olarak gelip giden ve çadırlarda yaşayan yarı göçebe komşularım var, diğer yanda Evrensel kelimesinden türemiş bir kurum olan Üniversitede, evrensel değerleri sanat ve bilim yoluyla yeni nesillere aktarmak istiyorum.
Öğrencilerimden bazıları göçebe ailelerin çocukları. Neolitik öncesi yaşam tarzlarından gelen, nehirleri, tepeleri, bozkırları aşarak, bazen karda ve yağmurda, bazen kavurucu sıcakta, hala yerleşik olmayan bu çocuklar, Evrensel değerler adına bilim ve sanat öğrenmek ve üretmek için Üniversiteye gelirler.
Nehrin hemen güneyinde, Neolitik Çağ'dan bu yana kesintisiz olarak yaşamın devam ettiği, HASANKEYF adında yaklaşık 12 bin yıllık bir kasaba vardı.
Modern şehirlerin ve fabrikaların elektrik ihtiyacını karşılamak için ilerleme adına, büyüme adına, gelişme adına, Kasabanın bulunduğu yere bir baraj inşa edildi.
Tüm kasaba ve civardaki ekosistem baraj suları altında kaldı.
Evinden edilen insanlar için de daha büyük ve arttırılmış, olduğu iddia edilen modern evler yapıldı.
UNESCO'nun üstün evrensel değerleri (!) bu kasabayı korumaya yetmedi.
Bazı öğrencilerim bu kasabadan geliyor. Onlara medeniyetten ve üstün evrensel değerlerden söz ettiğimde pek bir inandırıcılığım olduğunu sanmıyorum.
Yerleşik hayatın dünyadaki ilk örneklerinden biri olan bu kasabanın yerlilerini yerinden etmek bu soruları düşündürüyor...
ev nedir,
evcil olmak nedir,
evden kovulmak nedir,
evsiz olmak nedir,
modern olmak nedir,
ilkel olmak nedir,
Mağarada yaşamak ilkellik midir,
Uygar olmak, modern bir barajda, bir kasabayı boğmak mıdır?
'Eşyanın Fantom Sendromu ve Büyümenin Oksimoronik Onarımı' isimli çalışmamda elektriğini bunun gibi barajlardan alan modern bir fabrikada üretilmiş porselen çaydanlık kullandım.
İronik bir şekilde üzerinde bitki desenleri olan bu porseleni büyütmek adına bütünlüğünü bozup ikiye böldüm.
Daha sonra Hasankeyf civarlarından topladığım kili yoğurdum.
Sonra çaydanlığı genişleterek onardım.
Evet çaydanlık büyüdü, öne doğru ilerledi, tıpkı medeniyetimiz gibi.
Ama artık kullanılmaz durumda, sadece izlenebilir,
tıpkı Hasankeyf gibi..
Yıkımın acı hazzının izletildiği turistik bir mezarlığa dönüşmüş Hasankeyf gibi.

Comments